SKRIVEVERKSTEDET

Ønsker du å utvikle din skrivestemme? Her får du følge egne tekster fra ide til publikasjon!

Skriveverkstedet er stedet for deg som vil utvikle din språkfølelse, finne din vei inn i teksten og se håndfaste resultater av skriveprosessen.

Skoleåret deles inn i ulike sjangerperioder som alle innebærer variert undervisning, øvelser, utflukter, skrivetid med veiledning og grundige tilbakemeldingsrunder. Vi ønsker å dyrke sjangermangfold og litterær bevissthet, språkfølelse og skriveglede, for å få frem særegne skrivestemmer. I løpet av året får du debutere som forfatter på skolens eget forlag, hvor klassen gir ut 2 bøker.

 

Med ujevne mellomrom får vi besøk av andre forfattere og gjestelærere, og vi benytter oss av det yrende litterære miljøet i Bergen.

Skriveverkstedet samarbeider tett med de andre kreative linjene ved skolen. Vi skriver blant annet scenetekster for elevene på «Revy og teater», og får oppleve tekstene våre utspilt på scenen. Vi samarbeider også med animasjonslinjen, der vi på magisk vis får oppleve tekstene visualisert på skjermen.

I vårsemesteret reiser vi på studietur til Irland. 

«Duesen», ide og tekst av Elise Marie på Skriveverkstedet og visualisert av Ane på Animasjon og grafikk, skoleåret 2023-24.

Sjangerperioder

Sjangerperiodene varer vanligvis i 3-5 uker. Vi tilpasser oss interessene til elevene hvert år, men forsøker alltid å arbeide med et bredt spekter.

Sans og samling
Den første perioden på Skriveverkstedet handler om å observere og ta i bruk alle sansene i skriveprosessen – å skrive sanselig: Se, lukte, lytte, føle.

Scenetekster
I arbeidet med tekster for scene og film jobber vi særlig med dialog. Sammen skaper vi karakterer, og jobber med å få frem konflikt og fremdrift i tekstene. Vi leser originalmanus som arbeides med på Den Nationale Scene i Bergen og besøker teateret, hvor vi får se prøveforestilling og diskutere med dramaturg og andre involverte på- og bak scenen. Målet er å få et innblikk i prosessen fra manus til ferdig forestilling. Våre egne scenetekster gir vi videre til Revy og teater-linjen ved skolen. Deres oppsetninger av Skriveverkstedets manus er alltid et høydepunkt i året.

 

Korttekster
I denne sjangerperioden jobber vi med poesi, lyrikk, slampoesi, kortprosa og sangtekster. Vi prøver ut både trange rimskjema og fri form, og øvelsene tar for seg konkrete lyriske grep og former.

Prosa
I prosaperioden tar vi med oss alt vi har gjort i de foregående periodene, med hovedfokus på novellen. Mange av elevene har en spesiell interesse for sjangre som fantasy og science-fiction som vi følger opp med et eget kurs i fabelprosa. Vi besøker Skrivekunstakademiet og får gode råd for de av elevene som vil søke denne eller andre høyere utdannelser innen skrivekunsten.

Essay
Under forberedelsene til studieturen ser vi nærmere på essaysjangeren. Vi legger vekt på destinasjonen for vår studietur: Irland og landets unike litterære tradisjon.

 

Redaksjon
Elevene på Skriveverkstedet utgjør selv redaksjonen for de to årlige bokutgivelsene. Vi jobber med konseptutvikling, utvalg, tilbakemeldinger, språkvask, oppsett og grafisk design – alt som må til for at elevene kan sitte igjen med håndfaste resultater fra skoleåret.

Finn I. Birkeland – lærer på Skriveverkstedet
finn@asanefolk.no
Tlf: 958 19 992

Studietur: Irland

 

I vårsemesteret reiser vi på studietur til Irland – landet med flest Nobelprisvinnere i litteratur i forhold til folketallet. Dublin ble grunnlagt av vikinger for 1200 år siden, og er i dag et perfekt utgangspunkt for å utforske landets stolte litterære tradisjoner.

I ulike sammenhenger møter vi på forfattere som Oscar Wilde, James Joyce, Samuel Beckett, Bram Stoker og mange flere. Etter Dublin reiser vi på oppdagelsesferd i dette fascinerende annerledeslandet og går kanskje i kloster et par dager. Underveis settes det av tid til skriving og utforsking.

 

UTTALLELSER FRA TIDLIGERE ELEVER

Jeg var usikker på om det å gå skrivelinje på folkehøgskole var det riktige valget. Jeg var nervøs for at det skulle være en litt ensom linje hvor man stort sett bare jobbet med sine egne tekster og man nesten ikke var sosial. Jeg kunne ikke tatt mer feil. Dette er i aller høyeste grad en sosial linje hvor man virkelig blir kjent med hverandre fort. Timene er fulle av latter og glede. Vi gjør så mye mer enn bare å skrive! Vi hadde en time hvor vi lekte med frukt og grønnsaker, vi har reist til en øde øy og vi har sett teater sammen. Dessuten legges det opp til at man får være kreativ, og man utvikler seg virkelig som skribent og menneske. I tillegg er læreren et av de kuleste og mest interessante menneskene jeg har møtt, og han bidrar til å gjøre skriving mye morsommere! Dette er en fantastisk linje med en fantastisk lærer og jeg er ekstremt glad for at jeg valgte denne linja.

Kristoffer K. Haug

Elev på Skriveverkstedet 2023-24

Skriveverkstedet på Åsane folkehøgskole er for deg som elsker tekst. Enten om du aldri har skrevet før eller har skrevet masse, så kommer du inn i et positivt miljø der alle jobber mot samme mål. Du får prøve ut alle sjangrene i løpet av året, og du får lære å lese andres tekst, gjøre korrektur og gi tilbakemeldinger. Du får gode tilbakemeldinger fra elever, men ikke minst også lærere. Og så kommer du inn i et miljø som verdsetter deg som person og din skrivestil, hvor du skal prøve å finne DIN vei inn i teksten, og det skaper et veldig godt klassemiljø og et ganske godt utgangspunkt for vennskap. Og aller kulest får du også lov til å debutere som forfatter på skolens eget forlag, hvor du og klassen din gir ut 2 bøker i løpet av året hvor dere kan gjøre akkurat hva dere vil, og det er en ganske unik mulighet!

Vilde Røgeberg Larsen

Elev på Skriveverkstedet 2022-23

SISTE BOKUTGIVELSER

  • Kort applaus (2023) Antologi
  • Under (2023) Antologi
  • Du au (2022) Antologi
  • Over (2022) Diktsamling
  • Mot (2021) Antologi
  • Under Ombygging (2020) Antologi
  • Til (2020) Diktsamling
  • Det koker (2019) Antologi
  • Fiks faks ferdig (2019) Barnebok
  • Han må leve (2018) Antologi
  • Bli barnebok (2018) Barnebok
  • Så… (2017) Antologi
  • Du er søt når du synker (2017) Sceniske tekster
  • Kule noian (2016) Antologi

FAG I FAGET

  • Kreativ skriving
  • Skriveteknikk
  • Sjangerlære
  • Tekstfremføring
  • Responslesing
  • Redaksjonelt arbeid og kreativt samarbeid.